placki ziemniaczane fot. Fotolia

Placki ziemniaczane - przepis

Szukasz pomysłu na szybki bezmięsny obiad? Przygotuj placki ziemniaczane!
/ 16.07.2013 09:27
placki ziemniaczane fot. Fotolia

Placki ziemniaczane muszą być złociste i chrupiące! Kluczem do idealnych placków jest dobrze rozgrzany olej i odpowiedni rodzaj ziemniaków. Jeśli chcesz przygotować najlepsze placki ziemniaczane, wybierz mączny gatunek ziemniaków np. tradycyjną polską Irgę.

A jeśli chcesz urozmaicić danie, żeby podać sycący obiad, zaserwuj placki ziemniaczane z sosem grzybowym lub pieczarkowym, gulaszem albo śmietaną!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania placków ziemniaczanych:

  1. Ziemniaki umyj, obierz, osusz, zetrzyj na jarzynowej tarce z dużymi oczkami.
  2. Połącz z mąką, jajkiem (1 duże lub 2 małe), przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszaj, możesz dodać startą cebulę oraz łyżkę śmietany (placki będą pulchniejsze), ale nie jest to konieczne.
  3. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej, kładź łyżką przygotowaną ziemniaczaną masę, wyrównaj powierzchnię, smaż placki z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na papierowych serwetkach, od razu podawaj.