Placki ziemniaczane muszą być złociste i chrupiące! Kluczem do idealnych placków jest dobrze rozgrzany olej i odpowiedni rodzaj ziemniaków. Jeśli chcesz przygotować najlepsze placki ziemniaczane, wybierz mączny gatunek ziemniaków np. tradycyjną polską Irgę.
A jeśli chcesz urozmaicić danie, żeby podać sycący obiad, zaserwuj placki ziemniaczane z sosem grzybowym lub pieczarkowym, gulaszem albo śmietaną!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1-2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania placków ziemniaczanych:
- Ziemniaki umyj, obierz, osusz, zetrzyj na jarzynowej tarce z dużymi oczkami.
- Połącz z mąką, jajkiem (1 duże lub 2 małe), przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie wymieszaj, możesz dodać startą cebulę oraz łyżkę śmietany (placki będą pulchniejsze), ale nie jest to konieczne.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej, kładź łyżką przygotowaną ziemniaczaną masę, wyrównaj powierzchnię, smaż placki z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na papierowych serwetkach, od razu podawaj.