Placek z cukinii

Z łososiem i sosem chrzanowym.

Składniki:
- 150 g wędzonego łososia
- 2 cukinie
- 1 cytryna
- 100 g kiełków lucerny do dekoracji
- 4 pomidorki koktajlowe
- 200 g kapusty pekińskiej
- pęczek koperku
- 1 serek wiejski
- 2 jaja świeże
- 3 jaja na twardo
- 5 łyżek mąki
- 150 g sera pleśniowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

1. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, wycinając wcześniej gniazda nasienne.
2. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, przekładamy do dużej miski i dodajemy cukinię, sól, pieprz, oregano, serek wiejski i 2 świeże jaja; mieszamy.
3. Na patelni formujemy z tej masy placki i smażymy na złoty kolor z obu stron.
4. Kiedy placki są prawie usmażone, układamy na wierzchu każdego placka posiekany ser pleśniowy i przykrywamy patelnię, żeby ser się rozpuścił na placku.
5. Śmietankę (zimną z lodówki) ubijamy na sztywną pianę, dodajemy posiekane jaja na twardo, chrzan, sól, pieprz, sok
z cytryny, posiekany koperek; mieszamy.
6. Na plackach układamy posiekanego łososia, polewamy odrobiną sosu.

Ser pleśniowy – najlepszy będzie ser gorgonzola, bo idealnie rozpuszcza się na gładką masę. W naszym rodzimym rokpolu mogą powstawać grudki.

Karol Okrasa, „Gotuj z Okrasą”, Edipresse Książki, Warszawa

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)