Pikantna wołowina z koniakiem fot. STOCKFOOD/FREE

Pikantna wołowina z koniakiem

Plastry mięsa można obtoczyć w czarnym, tłuczonym pieprzu, odstawić na 10 min, a potem usmażyć na maśle. Potrawa będzie wtedy jeszcze bardziej rozgrzewająca!
/ 05.06.2019 07:44
Pikantna wołowina z koniakiem fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie ok. 20 min * 1 porcja – ok. 200 kcal

Składniki na 2 porcje:
- 2 grube plastry polędwicy wołowej
- 2 łyżki koniaku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz


Sposób wykonania:
1. Plastry mięsa polej koniakiem, odstaw na 2 min. 

2. Osącz z płynu, obficie posyp mielonym pieprzem, skrop olejem, odstaw na 5 min.

3. Steki smaż na patelni do grillowania po 3–4 min z każdej strony. Polej podgrzanym koniakiem, zapal, zdejmij z patelni.

4. Podawaj polane stopionym masłem i lekko oprószone solą.

Miłosne menu - forum >>