Piersi z kurczaka na sposób chiński z ryżem i warzywami

Kurczak :Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić w romby i podsmażyć przez chwilę na 1/2 łyżki oleju sezamowego, tak by zachowała jędrność. Przełożyć na talerzyk...
/ 19.08.2008 00:15

Składniki

  • 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 5 dag orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki sosu miodowo-czosnkowego

  • 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 puszki pędów bambusa
  • 5 łyżek słodko ostrego sosu chilli
  • sól czosnkowa, pieprz
  • chilli w płatkach
  • Vegeta
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml zimnej wody
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • pół paczki warzyw Azja na patelnię
  • ryż wg uznania

Sposób przygotowania

Kurczak :Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić w romby i podsmażyć przez chwilę na 1/2 łyżki oleju sezamowego, tak by zachowała jędrność. Przełożyć na talerzyk. Kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki, polać sosem sojowym, posypać solą czosnkową, pieprzem, chilli w płatkach, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie wymieszać. Usmażyć na 1/2 łyżki oleju sezamowego. Dodać 2 łyżki sosu miodowo-czosnkowego, dokładnie wymieszać. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w 150 ml zimnej wody, wlać na patelnie ze smażącym się kurczakiem. Poczekać chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodać 5 łyżek sosu chilli, wymieszać. Dodać pędy bambusa. Dodać paprykę i orzeszki, doprawić Vegetą i pieprzem.

Ryż z warzywami : warzywa wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy chwilę doprawiając sosem sojowym i pieprzem.Dodajemy ugotowany na póltwardo ryż i smażymy chwile razem podlewając wodą lub ewentualnie bulionem z kury.

Kiedy danie jest gotowe podajemy pamiętając żeby ryż podać zawsze obok potrawki z kurczaka.

Redakcja poleca

REKLAMA