Składniki
- 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 5 dag orzeszków ziemnych
-
2 łyżki sosu miodowo-czosnkowego
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 puszki pędów bambusa
- 5 łyżek słodko ostrego sosu chilli
- sól czosnkowa, pieprz
- chilli w płatkach
- Vegeta
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 150 ml zimnej wody
- 1 łyżka oleju sezamowego
- pół paczki warzyw Azja na patelnię
- ryż wg uznania
Sposób przygotowania
Kurczak :Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić w romby i podsmażyć przez chwilę na 1/2 łyżki oleju sezamowego, tak by zachowała jędrność. Przełożyć na talerzyk. Kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki, polać sosem sojowym, posypać solą czosnkową, pieprzem, chilli w płatkach, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dokładnie wymieszać. Usmażyć na 1/2 łyżki oleju sezamowego. Dodać 2 łyżki sosu miodowo-czosnkowego, dokładnie wymieszać. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w 150 ml zimnej wody, wlać na patelnie ze smażącym się kurczakiem. Poczekać chwilę, aż sos zgęstnieje. Dodać 5 łyżek sosu chilli, wymieszać. Dodać pędy bambusa. Dodać paprykę i orzeszki, doprawić Vegetą i pieprzem.
Ryż z warzywami : warzywa wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy chwilę doprawiając sosem sojowym i pieprzem.Dodajemy ugotowany na póltwardo ryż i smażymy chwile razem podlewając wodą lub ewentualnie bulionem z kury.
Kiedy danie jest gotowe podajemy pamiętając żeby ryż podać zawsze obok potrawki z kurczaka.