Pierożki z dorszem

Zamiast oliwy do ciasta możesz dodać olej rzepakowy. Oleju możesz też użyć do podsmażenia botwinki.
/ 08.07.2010 09:30

Przygotowanie 20 min
Gotowanie ok. 8 min
Porcja (6–7 pierogów) ok. 440 kcal

Przepis na 4 porcje:
Ciasto:

- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3 jajka
- łyżka oliwy
- szczypta soli

Farsz:

- duży pęczek botwinki
- 20 dag filetu z dorsza
- 10 dag twarogu
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki masła
- mielona gałka muszkatołowa
- łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz

Dodatkowo:
- masło do polania
- kwaśna śmietana do podania

Sposób wykonania:
1. Z mąki, jajek, oliwy i szczypty soli zagnieć elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj folią i odstaw.

2. Botwinkę dokładnie opłucz, drobno pokrój. Na patelni rozgrzej masło, włóż botwinkę, podsmaż. Duś, aż powstały sos wyparuje, a botwinka zmięknie. Przełóż do miski i ostudź.

3. Dorsza gotuj 10 minut w małej ilości wody, ostudź i rozgnieć widelcem. Dodaj wraz z twarogiem i parmezanem do botwinki. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką.

4. Ciasto rozwałkuj na lekko oprószonej mąką stolnicy. Wykrój krążki, kładź porcje farszu, zlep brzegi, tworząc zgrabne pierożki. Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia. Gotowe wyjmuj na talerz, polej roztopionym masłem. Dodatkowo podawaj śmietanę.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA