Pierogi z ziemniakami

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odsączyć sok. Dodać sól, pieprz, zieloną pietruszkę i mleko.
/ 20.10.2006 12:00

Składniki

Farsz:
  • 50 dkg boczku wędzonego
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki mleka
  • zielona pietruszka
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odsączyć sok. Dodać sól, pieprz, zieloną pietruszkę i mleko.

Pokrojony boczek i cebulę podsmażyć. Tak przygotowanym farszem napełnić przygotowane wcześniej ciasto.

Gotować w lekko osolonej wodzie aż do wypłynięcia pierogów.