Pierogi z szpinakiem i serem feta

Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.
/ 22.05.2013 10:20

Składniki

 

 

  • mąka pszenna - 300 gramów
  • woda - 120 mililitrów
  • jajka - 1 sztuka
  • sól - 5 gramów
  • szpinak (świeży lub mrożony) - 0.5 kilograma
  • ser feta - 200 gramów
  • Bulionetka Domowa Drobiowa - 1 sztuka
  • cebula szalotka - 3 sztuki
  • ząbek czosnku - 4 sztuki
  • masło - 1 łyżka

Pierogi z szpinakiem i serem feta

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania

Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.

Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotkę i czosnek pokrój w drobna kostkę.

Na patelni smaż czosnek, szalotkę, następnie dodaj szpinak i Bulionetkę Knorr. Smaż, do momentu kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.

Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.

Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.

Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub np. smażone.

Przepis pierogi z szpinakiem i serem feta pochodzi z serwisu przepisy.pl

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)