Składniki
- mąka pszenna - 300 gramów
- woda - 120 mililitrów
- jajka - 1 sztuka
- sól - 5 gramów
- szpinak (świeży lub mrożony) - 0.5 kilograma
- ser feta - 200 gramów
- Bulionetka Domowa Drobiowa - 1 sztuka
- cebula szalotka - 3 sztuki
- ząbek czosnku - 4 sztuki
- masło - 1 łyżka
Fot. Depositphotos
Sposób przygotowania
Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.
Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotkę i czosnek pokrój w drobna kostkę.
Na patelni smaż czosnek, szalotkę, następnie dodaj szpinak i Bulionetkę Knorr. Smaż, do momentu kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.
Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.
Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.
Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub np. smażone.
Przepis pierogi z szpinakiem i serem feta pochodzi z serwisu przepisy.pl