Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowe danie wigilijne. Zobaczcie, jak je zrobić!
Zobacz: Wigilia z różnych regionów
Fot. Fotolia
Składniki:
-
10 suszonych grzybów,
-
1 nieduża główka kapusty,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki masła,
- ½ szklanki wywaru grzybowego,
- sól, pieprz,
- 1 szklanka mąki,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
Grzyby umyć, namoczyć na noc. Kapustę opłukać, poszatkować, posolić. Grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić, posiekać.
Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć w rondelku na maśle, dodać kapustę, podlać wywarem, dusić aż będzie miękka (ok. 1 godz.), odcedzić, posiekać, dodać grzyby, przyprawić i wymieszać.
Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Mąkę należy przesiać na stolnicę, uformować kopczyk a w nim wgłębienie. Do wgłębienia wlać płyn, jajka i zarabiać nożem a następnie rękami. Mąką posypać stolnicę, rozwałkować ciasto na płaty grubości 2 mm i wycinać krążki kubkiem.
Na każdym krążku kłaść łyżeczką farsz, zlepiać pierogi i partiami gotować we wrzącej osolonej wodzie. Gotować jeszcze chwilę po wypłynięciu. Wyjmować łyżką cedzakową.
A może coś mniej tradycyjnego?
Co powiesz na przepis na: Pierogi ze szpinakiem i serem feta