Pierogi ruskie

Pierogi podawaj polane zrumienią na oleju cebulką
/ 01.03.2011 13:25
Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki letniej wody
- 30 dag twarogu
- 2 duże ziemniaki
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz.

2. Z mąki, 1 jajka, szczypty soli oraz wody zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką.

3. Cebulę posiekaj, połowę zeszklij na maśle. Ziemniaki i twaróg przepuść przez maszynkę do mielenia. Dodaj cebulę i 1 jajko, wymieszaj, dopraw solą i dużą ilością pieprzu.

4. Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij z niego krążki. Każdy nadziej farszem, zlep. Ugotuj w osolonej wodzie, polej zrumienioną na oleju cebulką.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA