POLECAMY

Pierogi lubelskie

Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni stopić pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek. Zeszklić na nim cebulę.

Składniki

Ciasto:
  • 35 dag (2 pełne szklanki) mąki,
  • około 3/4 szklanki wody,

  • 1 jajko
Nadzienie:
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 1 duża cebula
  • 25 dag białego twarogu
  • 10 dag wędzonej słoniny lub boczku
  • pół szklanki śmietany 18-proc.
  • mielona słodka papryka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni stopić pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek. Zeszklić na nim cebulę.

Kaszę, twaróg i cebulę wraz z wytopioną słoniną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić solą i pieprzem.

Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, łyżeczką rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Odcedzić. Polać śmietaną doprawioną solą i papryką

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/10 lat temu
ja cwicze na silowni i staram sie trzymac diete wysokoweglowodanowo - bialkowa :D Jem duzo produktow mącznych np. Makarony, pierogi .. Pierogow jem od cholery ;d Wlsnie gotuje mis ie druga paczka bo zjadlem 18 sztuki mi malo ;PP Bardzo sie tyje od takich produktow. Ja sobie juz sam to udowodnlem. w miesiac z hakiem pytylem 8 kilogramow :D:D:D