Składniki
Ciasto:
- 35 dag (2 pełne szklanki) mąki,
-
około 3/4 szklanki wody,
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
- 1 duża cebula
- 25 dag białego twarogu
- 10 dag wędzonej słoniny lub boczku
- pół szklanki śmietany 18-proc.
- mielona słodka papryka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni stopić pokrojoną w kostkę słoninę lub boczek. Zeszklić na nim cebulę.
Kaszę, twaróg i cebulę wraz z wytopioną słoniną zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, łyżeczką rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Odcedzić. Polać śmietaną doprawioną solą i papryką
WYPOWIEDZ SIĘ!