Pierogi leniwe

Do zmielonego sera dodać żółtka i szklankę mąki, wymieszać drewnianą łyżką lub utrzeć pałką na jednolite, gładkie ciasto...
/ 04.07.2007 20:25

Składniki

  • 75 dag tłustego lub półtłustego sera twarogowego

  • 2 świeże jaja
  • żółtko
  • półtorej szklanki mąki (ok. 25 dag)
  • 8-10 dag masła
  • 2-3 łyżki świeżo startej suchej bułki
  • sól

Sposób przygotowania

Do zmielonego sera dodać żółtka i szklankę mąki, wymieszać drewnianą łyżką lub utrzeć pałką na jednolite, gładkie ciasto. Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę, połączyć z ciastem i delikatnie, ale starannie wymieszać. Gdyby ciasto było nie dość ścisłe, dosypać trochę mąki. Na posypanej mąką stolnicy toczyć wałki (jak na kopytka), lekko spłaszczać je dłonią i kroić na romby nieco szersze niż kopytka. Partiami gotować leniwe w lekko posolonym wrzątku, wyławiać łyżka, cedzakową i osaczać w durszlaku. Podawać polane samym masłem lub z bułką tartą zrumienioną ze stopionym masłem. Można też posypać cukrem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)