Pieczony schab z pastą ziołową

Do pasty ziołowej i sosu warto dodać biały mielony pieprz – jest łagodniejszy i bardziej aromatyczny niż pieprz czarny
/ 24.09.2010 10:47

Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
Porcja ok. 420 kcal

Przepis na 6 porcji:
- 1 kg schabu środkowego
- 1/2 pęczka posiekanej natki
- pęczek posiekanej bazylii
- 1/2 pęczka posiekanego oregano
- skórka z 1/2 cytryny pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- sok z 1/2 cytryny
- 6 łyżek oleju

Sos:
- 3 pomidory pokrojone w kostkę
- duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:

1. Zioła wymieszaj z serem, czosnkiem, skórką, sokiem z cytryny, pieprzem. Mięso natnij wzdłuż trzy razy, natrzyj solą. W powstałe nacięcia włóż pastę ziołową. Schab owiń ciasno sznurkiem kuchennym. Ułóż w brytfannie, polej olejem i piecz godzinę w temp. 190 stopni. Gotowe mięso ułóż na półmisku, przykryj folią aluminiową i trzymaj w cieple.

2. W garnku na oliwie podsmaż cebulę, podlej sosem z pieczeni. Duś 5 minut. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. Podgrzewaj na dużym ogniu 5 minut. Sosem obłóż pieczeń. Podawaj z ryżem.

Kulinarne inspiracje - forum >>