Pieczone steki z indyka z fetą

Z oliwkami, bazylią i odrobiną ostrej papryki
/ 25.07.2011 09:58

Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 15 min
Porcja: ok. 270 kcal

Przepis na 4 porcje:
-  4 spore sznycle z indyka (po 15 dag)
-  4 podłużne, dojrzałe i soczyste pomidory
-  20 dag twardej fety
-  10 czarnych oliwek
-  łyżeczka tymianku
-  łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
-  sól
-  świeżo zmielony czarny pieprz
-  szczypta ostrej papryki

Sposób wykonania:
1. Sznycle opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie ułóż plastry mięsa na desce, lekko rozbij, oprósz solą oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

2. Tak przygotowane mięso ułóż na czterech kawałkach papieru do pieczenia, ew. folii aluminiowej. Wierzch sznycla posyp suszonym tymiankiem, oregano oraz bazylią.

3. Pomidory opłucz, osusz, pokrój w plasterki. Fetę osącz z zalewy, pokrój na niewielkie kawałki lub pokrusz w dłoni. Oliwki  pokrój w plasterki (wcześniej ew. usuń pestki).

4. Posypane ziołami mięso obłóż plasterkami pomidora, fetą oraz oliwkami. Zawiń luźno w papier do pieczenia lub folię aluminiową, tworząc zgrabne pakieciki. Ułóż je na blasze i piecz 10 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni. Lekko odwiń i piecz jeszcze 5 min. Podawaj z ryżem na sypko.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA