Pieczona szynka

Z drobno posiekanej cebuli, ziela angielskiego, listów laurowych i ziaren pieprzu robimy marynatę. Mięso nacieramy solą i pieprze, wkładamy do marynaty.

Składniki

 

  • 2 kg mięsa od szynki

    Pieczona szynka

  • butelka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • ziele angielskie
  • ziarenka pieprzu
  • kilka listków laurowych
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Z drobno posiekanej cebuli, ziela angielskiego, listów laurowych i ziaren pieprzu robimy marynatę. Mięso nacieramy solą i pieprze, wkładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Szynkę wyjmujemy z marynaty, układamy w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 2 godz. Co jakiś czas mięso podlewamy marynatą.


SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)