POLECAMY

Pieczona szynka

Soczyście na przyjęcie
Składniki:
- 1,5 kg wieprzowiny - łopatki lub szynki
- 1 szklanka soku jabłkowego, może być z kartonu
- sól i pieprz
- suszone zioła, na przykład majeranek
- 1 łyżka oleju
- 3 jabłka

Mięso opłukać, wytrzeć, uformować pieczeń (jeśli trzeba  - związać), natrzeć solą, pieprzem i ziołami, polać sokiem jabłkowym, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Blachę lub naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć przygotowaną pieczeń. Piekarnik rozgrzać do 200ºC, wstawić mięso, piec 20 minut, zmniejszyć do 180ºC, piec jeszcze godzinę. 20 minut przed końcem pieczenia obłożyć cząstkami jabłek. Pozostawić w wyłączonym piekarniku 30 minut, wyjąc, pokroić.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)