Pieczona kiełbasa z ziemniakami i cebulą

Tę potrawę możesz też przygotować na grillu. Aby jej składniki nie spadały z rusztu, połóż je na aluminiowej tacce.
/ 14.09.2010 09:21

Przygotowanie ok. 25 min * pieczenie ok. 20 min * 1 porcja – ok. 540 kcal

Składniki:
- 8 kiełbasek wiedeńskich
- 1/2 szklanki piwa
- 4 duże ziemniaki
- 2 cebule
- olej
- natka pietruszki
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój na grube plasterki. Obgotuj je w osolonym wrzątku, odcedź (nie osuszaj, bo wtedy plasterki mogą porozpadać się na kawałki).

2. Cebule obierz z łupun, pokrój na grube plasterki.

3. Blachę do pieczenia natłuść olejem. Ułóż na niej kiełbaski, pokrojone ziemniaki i cebulę. Warzywa skrop olejem.

4. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piecz, aż kiełbasa i warzywa ładnie się przyrumienią. W czasie
pieczenia kiełbaski 2–3 razy polewaj piwem.

5. Po wyjęciu z piekarnika warzywa oprósz solą i pieprzem, posyp posiekaną natką.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA