Składniki
- kaczka - 2 kilogramy
- Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna Knorr - 3 łyżki
- pomarańcza - 1 sztuka
- jabłka - 3 sztuki
- morele - 100 gramów
- cebula - 1 sztuka
- Sos do pieczeni jasny Knorr - 1 opakowanie
- cynamon - 1 sztuka
- goździki - 6 sztuk
- sok pomarańczowy - 300 mililitrów
- olej roślinny - 50 mililitrów
Sposób przygotowania
Kaczkę umyj, natrzyj Marynatą do kurczaka, w środek umieść pokrojone na ćwiartki jabłka.
Kaczkę piecz w 180 stopni przez około 120 minut.
W garnuszku podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj starty imbir, skórkę z pomarańczy, pokrojone kawałki moreli, cynamon i goździki.
Całość zalej sokiem pomarańczowym pomieszanym z sosem pieczeniowym jasnym Knorr i gotuj około 4 minut. Kaczkę oddziel od kości, pokrój na mniejsze porcje, podawaj polana sosem.
Przepis pieczona kaczka w pomarańczowym sosie pochodzi z serwisu przepisy.pl