Pieczona kaczka w miodzie

Miodowa marynata doda niesamowitego smaku i aromatu pieczeni
/ 27.07.2009 10:13

Przygotowanie i marynowanie ok. 1,2 godz. * pieczenie ok. 1 godz. * 1 porcja – ok. 530 kcal

Składniki na 6 porcji:
-1 kg piersi z kaczki bez kości (mogą być też udka z kaczki)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżki oleju
- puszka brzoskwiń
- słoiczek żurawin
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Piersi z kaczki umyj, starannie wysusz papierową ściereczką.

2. Miód połącz z sosem sojowym, imbirem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, posmaruj mięso, odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

3. Formę natłuść olejem, ułóż mięso, piecz pod przykryciem 30 min w 200 st. C, zdejmij pokrywkę.

4. Piecz jeszcze ok. 30 min, często polewając wytwarzającym się sosem i marynatą, obłóż połówkami brzoskwiń z żurawiną.

Kaczka jest tłusta, dlatego kupuj jej chudsze części, np. piersi. Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz zbierz, część sosu uzupełnij przegotowaną  wodą, przypraw i podaj w sosjerce.

Redakcja poleca

REKLAMA