Pieczona cielęcina

Mięso nacieramy rozkruszonymi ziarnami jałowca. Wszystkie składniki marynaty mieszamy...
/ 17.08.2007 22:15

 

Składniki
cielęcina z udźca
kilkanaście ziaren jałowca

Marynata:
1 szklanka octu winnego
3 łyżki białego wytrawnego wina
ziarna pieprzu
sól
3 liście laurowe

 

Sposób przygotowania

Mięso nacieramy rozkruszonymi ziarnami jałowca. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Mięso układamy w odpowiednim naczyniu. Zalewamy marynatą. Marynujemy 48 godzin kilkakrotnie obracając.
Wyjmujemy mięso z marynaty, obsączamy. Formujemy zgrabną pieczeń i ciasno obwiązujemy bawełnianym sznurkiem. Obkładamy wiórkami masła. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy około 90 minut. Często polewamy powstałym sosem. Wystudzoną wstawiamy do lodówki.