Pieczeń z suszonymi śliwkami

Nafaszeruj boczek na Święta i olśnij całą rodzinę!
/ 29.05.2019 17:05

Składniki:
- 1 kg chudego surowego boczku
- po 30 dag mielonej wieprzowiny i wołowiny
- 10 dag smalcu lub innego tłuszczu
- 2 czerstwe bułki
- 1 jajko
- 1 cebula
- gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag suszonych śliwek
- sól
- pieprz


Sposób wykonania:
1. Boczek opłukać, osuszyć, lekko rozbić, natrzeć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.

2. Mielone mięsa wymieszać, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, drobno posiekaną i zeszkloną na tłuszczu cebulę i czosnek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką, wyrobić na jednolitą masę, rozłożyć masę mięsną na boczku.



3. Śliwki opłukać, osuszyć, położyć na mięsie, zwinąć roladę, związać, ułożyć na natłuszczonej blasze, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 90 min w temperaturze 180 st. C.

Potrawy świąteczne - forum >>