Pieczeń z indyka z papryką. Jak ją przygotować, by była soczysta

Pieczeń będzie bardziej soczysta, gdy upieczesz ją w zamkniętym naczyniu albo zawiniesz w folię aluminiową
/ 28.05.2019 19:26

Przygotowanie: 30 min 

Składniki na 6–8 porcji:
- pierś z indyka (około 2 kg)
- 1 pęczek natki
- 1/2 pęczka bazylii
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sok z połowy cytryny
- 6 łyżek oliwy
- 3 papryki w różnych kolorach
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Czosnek obierz, posiekaj wraz z opłukanymi ziołami, przełóż do miseczki. Dodaj przyprawy, sok z cytryny, oliwę. Wymieszaj.

2. Mięso opłucz, osusz, długim nożem natnij kieszeń. Połową przygotowanej marynaty natrzyj środek mięsa, resztą wierzch. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

3. Papryki oczyścić z pestek, opłucz, pokrój w szerokie paski. Nadziej zamarynowaną pierś, zaszyj lub zepnij wykałaczkami.

4. Ułóż na blasze. Piecz około 1,5 godziny, często polewając wytworzonym sosem. W razie potrzeby podlej kilkoma łyżkami wody.

Świąteczne smakołyki - forum >>