Składniki
-
- 25 dag cebuli
- 3 pomidory
- 70 dag marchwi
- 1 szklanka rosołu
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- musztarda
- sól, pieprz
- curry
- zielona pietruszka
Sposób przygotowania
Karkówkę oddzielić od kości, umyć i osuszyć. Następnie mięso natrzeć musztardą i obsypać przyprawami. Włożyć do brytfanki, dodać trochę masła. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 200 st. C. i piec ok. 90 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Obrać i pokroić w kostkę marchew i cebulę. Razem z pokrojonymi pomidorami dać do garnka, podlać wodą i dusić.
Następnie wlać rosół, przecier pomidorowy wymieszany z 1/2 szklanki wody i dodać curry. Gotować pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut. Dodać pokrojoną zieloną pietruszkę i przyprawy.
Gotowe mięso pokroić na plastry i polać sosem.