Pieczeń wieprzowa na ostro

Karkówkę oddzielić od kości, umyć i osuszyć. Następnie mięso natrzeć musztardą i obsypać przyprawami. Włożyć do brytfanki, dodać trochę masła. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 200 st. C. i piec ok. 90 minut.
/ 03.12.2018 15:25

Składniki

  • ok. 1,30 kg karkówki z kością
  • 25 dag cebuli
  • 3 pomidory
  • 70 dag marchwi
  • 1 szklanka rosołu
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • musztarda
  • sól, pieprz
  • curry
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania

Karkówkę oddzielić od kości, umyć i osuszyć. Następnie mięso natrzeć musztardą i obsypać przyprawami. Włożyć do brytfanki, dodać trochę masła. Włożyć do nagrzanego piekarnika do ok. 200 st. C. i piec ok. 90 minut.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Obrać i pokroić w kostkę marchew i cebulę. Razem z pokrojonymi pomidorami dać do garnka, podlać wodą i dusić.

Następnie wlać rosół, przecier pomidorowy wymieszany z 1/2 szklanki wody i dodać curry. Gotować pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut. Dodać pokrojoną zieloną pietruszkę i przyprawy.

Gotowe mięso pokroić na plastry i polać sosem.