Pesto z penne - przepis

Śródziemnomorski zielony sos zdobywa coraz większą popularność. Pesto idealnie komponuje się 
z penne. Lekkie, smaczne i sycące danie na letnie popołudnia dla wszystkich którzy chcą poczuć smak Włoch we własnej kuchni.
Pesto z penne - przepis fot. serwis prasowy
Składniki:  
  • 100 gram rukoli
  • pestki dyni
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • Międzybrodzki Makaron – rurki penne  

Sposób wykonania:
  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie 8 minut. Po odsączeniu warto go skropić odrobiną oleju – nie będzie się kleił i nie będzie pił wody.
  2. Rukolę razem z pestkami dyni, czosnkiem, oliwą oraz startym parmezanem należy rozdrobnić blenderem. Sól i pieprz dodajemy dla smaku. Miksujemy, aż uzyskamy konsystencje małych ziarenek.
  3. Rurki penne gotujemy na al dente, a następnie odcedzamy. Na koniec mieszkamy nasz makaron razem z sosem pesto.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
pestki dyni no pierwsze słysze, a na rysunku pestki pini .. !!