POLECAMY

Pasztet z soczewicy

Coś do zjedzenia dla małego wegetarianina.
Coś do zjedzenia dla małego wegetarianina.

Pasztet z soczewicy

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
  • 2 jajka,
  • cebula, 
  • bułka tarta,
  • 40 dag zielonej soczewicy,
  • pestki dyni,
  • majeranek,
  • kminek,
  • natka pietruszki.
Etapy przygotowania:
Najpierw namocz soczewicę i zostaw ją na kilka godzin (najlepiej dzień wcześniej ją namoczyć). Następnie ugotuj ją na miękko. Dodaj ½ łyżeczki majeranku, troszkę kminku. Cebulę umyj, obierz i pokrój. Następnie usmażoną dodaj do masy z soczewicy. Wbij jajka, przypraw do smaku i wymieszaj. Jeśli wg ciebie masa będzie za rzadka, dodaj więcej bułki tartej. Wysmaruj blaszkę tłuszczem. Masę wyłóż do blaszki i posyp ją pestkami z dyni. Całość piecz tak długo, aż się zarumieni. Około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!
Celina Fręczko
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)