Paszteciki z mięsem

Jajo ubić trzepaczką, dodając stopniowo mąkę i mleko z wodą (pół na pół). Posolić. Mocno rozgrzaną patelnię smarować skórką słoniny. Smażyć cienkie naleśniki.
/ 05.01.2012 05:37

Składniki

Ciasto naleśnikowe:

  • jajo
  • 12 dag mąki
  • pół szklanki mleka
  • skórka ze słoniny
  • sól

Nadzienie:

  • 30 dag mięsa bez kości,
  • mała cebula
  • łyżka margaryny
  • tłuszcz do smażenia
  • kostka przyprawy do zup
  • sól, pieprz
  • nać pietruszki

Panierka:

  • 4-5 łyżek ciasta naleśnikowego
  • 3 łyżki tartej bułki
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

Jajo ubić trzepaczką, dodając stopniowo mąkę i mleko z wodą (pół na pół). Posolić. Mocno rozgrzaną patelnię smarować skórką słoniny. Smażyć cienkie naleśniki.

Mięso na nadzienie opłukać, osączyć z wody, pokroić na kawałki i posolić. Włożyć na patelnię na mocno rozgrzany tłuszcz, zrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondelka, dodać 3-4 łyżki wody i dusić. Cebulę obrać, pokroić w krążki, zarumienić na pozostałym tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać do mięsa, włożyć kostkę przyprawy do zup i zagotować. W czasie duszenia wyparowany sos uzupełniać wodą. Gdy mięso będzie już miękkie, zmielić, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać łyżeczkę posiekanej naci pietruszki, dokładnie wymieszać. Trzymać je w ciepłym miejscu, żeby nie skrzepło.

Naleśniki smarować cienko nadzieniem, 2 cm od brzegu. Zwinąć ciasno w rulonik, następnie w kółko, nadając formę ślimaczka. Koniec zagiąć pod spód. Układać rzędami na desce, przycisnąć z wierzchu deseczką. Gdy zastygną - panierować, tzn. zanurzać w cieście naleśnikowym i obtaczać w bułce tartej. Ślimaczki zrumienić na tłuszczu z obu stron.

Redakcja poleca

REKLAMA