Paszteciki królowej Marii

Z pysznym kremowym sosem
/ 02.09.2011 06:22

Przygotowanie: 25 min
Pieczenie: 25 min
Porcja: 520 kcal

Przepis na 4 sztuki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- ugotowana pojedyncza pierś z kurczaka
- 15 dag sera brie
- 15 dag borowików (ew. pieczarek)
- 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
- 5 dag masła
- płaska łyżka mąki
- 1,5 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany
- żółtko
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Pierś kurczaka pokrój na kawałki. Grzyby pokrój i usmaż na połowie masła. Podlej winem i duś, aż sok odparuje. Na reszcie masła przesmaż mąkę, wlej bulion, śmietanę, dodaj ser, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, mieszając, na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodaj żółtko. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolej nieco wina. Do sosu wrzuć pieczarki i mięso, podgrzej, ale nie gotuj.

2. Z ciasta wykrój 12 krążków o średnicy 10 cm. W 8 krążkach wykrój środki szklanką o średnicy 4 cm. Na pełnych krążkach ułóż dwa z wykrojonym środkiem. Piecz paszteciki 25 min w temp. 220 stopni na złoty kolor. Ciepłe napełnij gorącym farszem. Podawaj z białym winem.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)