Paszteciki

Jeśli chcesz, żeby pokrojone paszteciki efektownie wyglądały, posmaruj je roztrzepanym jajkiem, a do farszu dodaj zioła świeże lub suszone.
/ 13.09.2007 12:50
Składniki:
- 1 kg mąki
- 7 dag drożdży
- 0,5 l mleka
- 10 dag masła
- cukier
- sól
- 2 jajka
- 40 dag mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 jajko
- 25 dag pieczarek
- pieprz
- olej

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać połowę mleka (nie powinno być zimne) oraz połowę mąki, odstawić. Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać resztę mąki i mleka, 2 jajka, zagnieść, wyrobić, dodać masło, odstawić. Posiekać cebulę i paprykę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać mielone mięso, drobno posiekane pieczarki, podsmażyć, ciągle mieszając, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić, dodać jajko, wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować warstwą farszu, zrolować, docisnąć. Ostrym nożem pokroić na plastry grubości 1,5 cm. Ułożyć na natłuszczonej blasze, piec ok. 20 min w 180°C.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)