Pasta brokułowo-żurawinowa

Na patelnię bez tłuszczu wrzuć płatki migdałowe i zrumień je na złotobrązowy kolor. Posiekaj drobno czosnek. Papryczki chili przekrój wzdłuż na pół, usuń z nich pestki i pokrój w drobną kostkę. Umyj brokuły i podziel na małe różyczki.
/ 05.06.2013 05:16

Składniki

  • 30 g płatków migdałowych

    Pasta brokułowo-żurawinowa

  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka chili
  • 700 g brokułów
  • 300 g makaronu orecchiette
  • sól
  • 6 łyżek oliwy
  • 50 g żurawiny
  • 1 łyżka startej skórki z ekologicznej cytryny
  • 4 gałązki bazylii
  • 80 g wiórków sera pecorino

Sposób przygotowania

Na patelnię bez tłuszczu wrzuć płatki migdałowe i zrumień je na złotobrązowy kolor. Posiekaj drobno czosnek. Papryczki chili przekrój wzdłuż na pół, usuń z nich pestki i pokrój w drobną kostkę. Umyj brokuły i podziel na małe różyczki.
Ugotuj makaron orecchiette zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Na 4 minuty przed końcem gotowania dodaj brokuły.
Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Wrzuć czosnek i papryczkę chili, a następnie duś je przez 2 minuty na średnim ogniu. Odcedź makaron orecchiette i brokuły pozostawiając do wykorzystania 250 ml wody z gotowania. Na patelnię z czosnkiem i chili dodaj wywar z gotowania makaronu i brokułów, żurawinę oraz skórkę z cytryny. Dodaj makaron orecchiette, brokuły i 3 łyżki oliwy, a następnie całość ostrożnie wymieszaj. W razie potrzeby dosól do smaku. Danie podawaj posypane listkami bazylii, migdałami i serem pecorino.

Redakcja poleca

REKLAMA