Parówki w cieście

Wyrobić ciasto z ziemniaków i mąki połączonych w takiej ilości, by ciasto było plastyczne i nie za suche (podobnie jak ciasto na kopytka tylko bez jajka, więc trochę mniej mąki).
/ 08.08.2011 21:38

Składniki

  • ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki
  • mąka
  • parówki

Sposób przygotowania

Wyrobić ciasto z ziemniaków i mąki połączonych w takiej ilości, by ciasto było plastyczne i nie za suche (podobnie jak ciasto na kopytka tylko bez jajka, więc trochę mniej mąki).

Parówki pokroić na pół na następnie każdą połówkę na 4 części. Najlepiej użyć tych grubszych parówek typu serdelki, ważne by były dobrej jakości.

Z ciasta oderwać kawałek uformować z niego długi rulonik, a następnie spłaszczyć go. Pokroić na części o długości jednej parówki. Na każdym kawałeczku ciasta ułożyć parówkę i następnie obkleic ją do okoła ciastem. Można troszeczkę obtoczyć w mące by ciasto się nie kleiło. Tak przygotowane parówki piec na brązowy kolor na oleju.

Po upieczeniu podawać z sosem pieczarkowym (do którego dodaję podduszone pieczarki) oraz startą na najdrobniejszej tarce marchewką.