Paprykarz z karpia

Sos można, jak na Węgrzech, zaprawić kwaśną śmietaną.
/ 14.06.2006 18:43
 

Składniki:
- 1 kg karpia
- 4 cebule
- 2 pomidory
- 2 zielone papryki
- kilka gałązek koperku,
- 50 g smalcu
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 2 łyżki mielonej papryki, sól

1. Karpia oskrobać, wykroić filety i pokroić na 4 kawałki.
2. Rybę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
3. Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki. Pomidory i papryki opłukać i osuszyć. Pomidory zanurzyć na 10 sekund we wrzącej wodzie, obrać ze skórki i usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Papryki pokroić na połówki. Usunąć gniazda nasienne i białe błonki. Miąższ pokroić na paski. Listki koperku oderwać od łodyżek.
4. W rondlu roztopić smalec. Włożyć pokrojoną cebulę i smażyć przez 5 minut, aż się zrumieni. Dodać pomidory, paseczki papryki i kawałki karpia.
Podlać winem, posypać mieloną papryką i posolić. Dusić pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 15 minut. Posypać listkami koperku
i zaraz podawać z ziemniakami.


 

 


Jacques Le Divellec, "Ryby i owoce morza, 400 przepisów", Larousse Polska 2004

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)