Paella z kuszącymi owocami morza fot. STOCKFOOD/FREE

Paella z owocami morza - przepis

Do tej paelli oprócz kurczaka możesz też dodać pikantną kiełbasę. W kuchni hiszpańskiej jest to ostre chorizo, ale ty możesz dorzucić np. plasterki pepperoni.
/ 05.06.2019 07:51
Paella z kuszącymi owocami morza fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie ok. 60 min * 1 porcja – ok. 450 kcal

Składniki na 2 porcje:

  • 10 dag mięsa z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag mrożonych owoców morza
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • po pół strąka papryki czerwonej i zielonej
  • 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1 karczoch (np. z zalewy)
  • 10 dag ryżu
  • 1/2 l bulionu
  • szafran
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

 

  1. Mięso pokrój w kostkę, obsmaż na połowie oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę, przesmaż, duś 10 min. Dorzuć groszek, pokrojony karczoch i owoce morza, podduś.
  2. W rondlu rozgrzej olej, przesmaż na nim ryż. Zalej połową bulionu, dodaj sól i szafran, ugotuj na półmiękko.
  3. Do podduszonych składników dodaj ryż, wymieszaj, zalej resztą bulionu, dopraw. Piecz ok. 20 min w piekarniku o temp. 210 st. C.

Miłosne menu - forum >>