Ośmiorniczki z pieca – hobotnica ispod peke

Ośmiorniczki podajemy gorące z chłodnym winem
Ośmiorniczki z pieca – hobotnica ispod peke fot. STOCKFOOD/FREE
Składniki:
- 1 kg małych ośmiorniczek lub jedna duża (mogą być mrożone)
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- szklanka białęgo wina
- pęczek natki pietruszki
- mielona słodka czerwona papryka
- vegeta
- oliwa
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Mrożone ośmiornice rozmrozić, zalać woda i gotować 20 minut. Odcedzić, wodę wylać.

2. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w półplasterki i posypać solą, pieprzem oraz papryką. Cebule obrać i również pokroić w półplasterki.

3. Ośmiorniczki włożyć do natłuszczonej oliwą brytfanny, posolić, posypać cebulą, vegetą (zamiast vegety do posypania ośmiornicy można użyć soli, pieprzu i ziół) i posiekaną drobno natką pietruszki. Na koniec obłożyć ziemniakami. Polać winem. Przykryć.

4. Brytfannę z przygotowanym daniem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 st. C około 40 do 55 minut.

Kulinarne inspiracje - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)