POLECAMY

Omlet z serem

Zetrzyj ser na drobnej tarce...

Składniki

  • 3 jajka

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • pęczek szczypiorku
  • kilka listków świeżych ziół (np. bazylii, tymianku)
  • 10 dag żółtego sera

Sposób przygotowania

Zetrzyj ser na drobnej tarce. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj łyżkę masła.
Roztrzep jajka w miseczce. Posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i wsyp posiekany drobno szczypiorek. Dodaj starty ser, podsmażone, ciepłe mięso i dokładnie wymieszaj.
Na pieniące się masło wylej jajeczną miksturę i zacznij szybko mieszać. Kiedy omlet będzie prawie ścięty, podnieś patelnię, trzymaj lekko przechyloną i energicznie uderzaj w jej rączkę u nasady. Omlet powinien nabrać wrzecionowato-rogalowatego kształtu. Bezpośrednio z patelni zsuń go na talerz.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)