Naleśniki z warzywami

W sam raz na wegetariański obiad
/ 01.07.2008 15:05
Składniki:
- 1 porcja ciasta, jak na naleśniki z owocami
- 2 pęczki młodej włoszczyzny
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 szklanki bulionu
- 2 łyżki masła
- pikantny sos pomidorowy z ziołami

Włoszczyznę dokładnie oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w słupki, zalać wrzącym bulionem (może być z kostki), dusić 5-7 minut, odparować, dodać masło, a jak się rozpuści, zestawić, przyprawić do smaku sola i pieprzem. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zwinąć, wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnika (można przedtem posypać startym serem) albo od razu podawać. Polać pikantnym sosem pomidorowym z ziołami, ewentualnie posypać zieleniną.