Naleśniki śmietanowe

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać śmietanę, sól i mąkę, wymieszać. Ubić pianę, wymieszać wlewając ciasto do piany. Rozgrzać masło na patelni. Na każdy naleśnik odmierzyć 1/5 część ciasta, wlać na gorącą patelnię, rozsmarować. Pod patelnię podłożyć płytkę azbestową. Naleśniki smażyć powoli pod przykryciem, tylko z jednej strony lekko rumieniąc ad spodu.
/ 17.10.2006 15:25

Składniki

  • 4 żółtka
  • 12-15 dag mąki
  • 4 dag cukru
  • 6 dag masła do smażenia
  • 30 dag gęstej śmietany
  • 3 dag cukru do posypania lub konfitura z róży albo truskawek do przełożenia
  • sól
  • 4 białka (piana)

Sposób przygotowania

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać śmietanę, sól i mąkę, wymieszać. Ubić pianę, wymieszać wlewając ciasto do piany. Rozgrzać masło na patelni. Na każdy naleśnik odmierzyć 1/5 część ciasta, wlać na gorącą patelnię, rozsmarować. Pod patelnię podłożyć płytkę azbestową. Naleśniki smażyć powoli pod przykryciem, tylko z jednej strony lekko rumieniąc ad spodu.

Naleśniki układać jeden na drugim, nie usmażoną stroną na wierzch. Każdy naleśnik posypać cukrem z wanilią lub cukrem ze skórką cytrynową i paroma kroplami soku z cytryny, albo smarować odsączoną konfiturą aromatyczną.

Ułożone naleśniki oblać syropem z konfitur lub posypać cukrem z wanilią. Podawać gorące, natychmiast po usmażeniu na okrągłym półmisku.