Naleśniki po meksykańsku

Kaszkę kukurydzianą wyrobić z mąką, jajkami i wodą. Ciasto odstawić na 30 minut. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć nasiona ze środka. Pokroić w krążki. Mięso i chili podsmażyć na łyżce masła. Dodać pomidory, pokrojoną cebulę, wcisnąć czosnek, dusić ok. 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
/ 19.10.2006 10:55

Składniki

Ciasto na naleśniki:

  • 12 dag kaszki kukurydzianej
  • 10 dag mąki
  • 3 jajka
  • 3/8 litra wody

Nadzienie:

  • 40 dag mięsa mielonego wołowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 dag czarnych oliwek
  • 20 dag tartego sera żółtego
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania

Kaszkę kukurydzianą wyrobić z mąką, jajkami i wodą. Ciasto odstawić na 30 minut.
Papryczkę chili przekroić wzdłuż, usunąć nasiona ze środka. Pokroić w krążki. Mięso i chili podsmażyć na łyżce masła. Dodać pomidory, pokrojoną cebulę, wcisnąć czosnek, dusić ok. 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

Pokrojone w plasterki oliwki wymieszać z 10 dag sera.

Porcjami rozgrzewać masło. Usmażyć na nim z przygotowanego ciasta 8 cienkich naleśników.
Do żaroodpornego naczynia przełożyć połowę farszu. Każdy naleśnik posmarować 2 łyżkami farszu mięsnego. Dodać porcje sera i oliwek. Zawinąć w ruloniki.

Przełożyć je do naczynia, posypać resztą sera, zapiekać 15 minut w temperaturze 200 st.C