POLECAMY

Nadziewane warzywa

Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem curry i przełożyć do miski.Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju i dodać do ryżu.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki ryżu,
  • przyprawa curry
  • sól
  • 1 cebula

  • olej
  • 12 żółtych wąskich papryk/tzw.rożków/
  • 1 cukinia
  • 1/2 kg.mielonego mięsa
  • pieprz czarny i ziołowy
  • ostra papryka w proszku
  • vegeta
  • bulion drobiowy z kostki
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem curry i przełożyć do miski.Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na oleju i dodać do ryżu.Dodać też mięso.Składniki wyrobić,doprawić solą,pieprzem czarnym i vegeta.Z papryk odkroić wieczka,a ze strąków usunąć gniazda nasienne.Z cukinii odciąć koniec i ze środka wyjąć łyżeczką pestki.Przygotowane warzywa napełnić farszem mięsno-ryżowym.Otwory przykryć odkrojonymi wieczkami i przypiąć je wykalaczkami.W naczyniu żaroodpornym ułożyć cukinie i faszerowane papryki.Wlać szklankę bulionu i 3 łyżki oleju.Warzywa doprawić pieprzem ziołowym i papryką w proszku.Posypać 1 łyżką posiekanej natki pietruszki.Na wierzch polozyć plastry pomidora.Tak przygotowaną potrawę włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny w tem.180 stopni.Podawać z wytworzonym sosem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)