Młoda kapusta z ziołowymi kotletami

Kotlety możesz zastąpić np. smażonymi parówkami
/ 20.05.2010 11:49

Przygotowanie 30 min
Gotowanie ok. 30 min
Porcja 370 kcal

Przepis na 4 porcje:
- młoda kapusta (o wadze ok. 1 kg)
- 4 młode marchewki
- 2 cebule
- pół pęczka koperku
- pół pęczka cebulki dymki
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka kminku
- kilka ziarenek czarnego pieprzu

Kotlety:
- ok. 80 dag schabu środkowego
- pół pęczka tymianku
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 gałązki rozmarynu
- olej
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania:

1. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz i poszatkuj. Marchewki i cebulę obierz, umyj. Marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebule pokrój w półplasterki. Wszystkie warzywa włóż do garnka, podlej niewielką ilością wody. Dodaj pieprz w ziarenkach, kminek i duś, aż kapusta będzie miękka. Dopraw kapustę sokiem z cytryny,  solą i pieprzem.

2. Mięso opłucz, osusz i rozbij delikatnie tłuczkiem, natrzyj solą i pieprzem. Zioła posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety obtocz w ziołach i kładź na gorący tłuszcz, smaż z obu stron, aż będą rumiane.

3. Kapustę wyłóż na półmisek, a na niej umieść ziołowe kotlety.



Kulinarne inspiracje - forum >>