Mięsna rolada w kapuście

Rolada najlepiej smakuje z sosem koperkowym i gotowaną marchewką polaną bułką zrumienioną na maśle
/ 29.03.2011 09:12

Przygotowanie: 90 min 
Porcja: 320 kcal

Składniki na 6–8 porcji:
- mała główka kapusty włoskiej
- 1 kg mięsa mielonego mieszanego
- 3 łyżki bułki tartej
- jajko
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 10 dag masła
- po strąku czerwonej i żółtej papryki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- olej
- cukier
- przyprawa typu vegeta
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Kapustę oczyść z uszkodzonych liści. Włóż do garnka z gotującą się wodą i kolejno zdejmij 10 dużych sparzonych liści. Zetnij im zgrubiałe nerwy.

2. Liście ułóż na zakładkę na kawałku nasmarowanej olejem folii aluminiowej. Z liści powinien powstać prostokąt. 

3. Posiekaj cebulę. Strąki papryki oczyść, pokrój w drobną kosteczkę. Paprykę i cebulę podduś na maśle, przypraw vegetą. Lekko przestudź.

4. Do mięsa wbij jajko, dodaj koncentrat pomidorowy, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz duszone warzywa wraz z tłuszczem. Przypraw solą. pieprzem, cukrem i majerankiem. Wyrób jednolitą masę.

5. Masę mięsną rozsmaruj na kapuścianych liściach. Ostrożnie zwiń roladę. Zawiń w folię aluminiową, na której leżały kapuściane liście. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz okolo 50 minut w temperaturze 190 st. Podawaj z sosami i ziemniakami.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA