Marynowany łosoś z dipem chrzanowym

Zagotuj bulion, dodaj kaszkę, zmniejsz płomień i ok. 20 minut gotuj, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj masło.
/ 27.07.2009 12:14

 

Składniki
8 plastrów marynowanego łososia
2 ½ szklanki bulionu warzywnego
200 g kaszki kukurydzianej (polenty)
2 łyżki masła
2 duże czerwone cebule
2 garście młodych liści botwinki
3 łyżki oliwy
sól
pieprz

Dip chrzanowy:
1 ¼ szklanki kwaśniej śmietany
1 łyżka chrzanu świeżo startego
1 łyżka pasty pomidorowej
sól

 

Sposób przygotowania

Zagotuj bulion, dodaj kaszkę, zmniejsz płomień i ok. 20 minut gotuj, od czasu do czasu mieszając. Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj masło.
Połóż na blachę papier do pieczenia, na nim ułóż w czterech porcjach polentę, rozsmarowując ją na 4 placki grubości 1 – 1 ½ cm i schłódź, aż stwardnieją.
Oliwę rozgrzej na patelni i usmaż na niej placki z polenty z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i ułóż na talerzach.
Obrane cebule pokrój na cienkie talarki, botwinkę umyj i wysusz. Połóż na każdym placku po 2 plastry łososia, botwinkę i cebulę. Posyp mocno pieprzem.

Dip chrzanowy: wszystkie składniki sosu wymieszaj i dopraw solą.