Makaron z fasolką szparagową

Korzystaj z sezonu na to warzywo!
/ 23.07.2014 13:54

Pyszny pomysł na letnie danie obiadowe - polecamy wersję z makaronem penne!

Makaron z fasolką szparagową

fot. Fotolia

Składniki:

  • 25 dag fasolki szparagowej
  • 40 dag makaronu penne
  • 3 łyżki masła
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania makaronu z fasolką szparagową:

1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź.
2. Rozgrzej na patelni masło i przesmaż posiekaną cebulkę.
3. Posiekaj czosnek i zrumień razem z cebulą.
4. Pierś kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż razem z cebulą i czosnkiem.
5. Duś pod przykryciem kilka minut.
6. Umyj fasolkę i odetnij twarde końcówki.
7. Gotuj ją przez kilka minut w garnku, a następnie odcedź.
8. Ugotowaną fasolkę dodaj do cebuli, czosnku i piersi z kurczaka. Duś przez około 10 minut.
9. Dopraw do smaku.
10. Dodaj śmietanę i duś jeszcze przez kilka minut.
11. Makaron połącz z sosem.
12. Gotowe danie udekoruj natką.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)