Makaron rurki z salami

Danie będzie bardziej kolorowe, jeśli dodasz zielone oliwki i pomarańczową paprykę
/ 03.10.2011 06:53

Przygotowanie: 35 min

Składniki na 4–6 porcji:
- 30 dag rurek
- 20 dag cienkich plasterków salami
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 10 dag zielonej fasolki szparagowej
- 4–5 łyżek marynowanych czarnych oliwek bez pestek

Na winegret musztardowy:
- 6–8 łyżek oliwy
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Fasolkę szparagową potnij na małe kawałki. Paprykę i fasolkę obgotuj 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą na sicie, osącz.

2. Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Od razu delikatnie zamieszaj, żeby nie przywarł do dna.
Do wody możesz wlać 1–2 łyżki oliwy, to zapobiegnie sklejaniu się makaronu podczas gotowania. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i ugotuj makaron al dente. Po odcedzeniu osącz na sitku.

3. Fasolkę i paprykę przełóż do makaronu. Dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojone w paseczki salami oraz czarne oliwki osączone z zalewy.

4. Przyrządź sos winegret: oliwę dokładnie wymieszaj z sosem sojowym, octem winnym, musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Makaron polej sosem tuż przed podaniem.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA