Łosoś z duszoną papryką - przepis

Lekkie i pełne smaku danie w sam raz na szybki obiad
/ 12.03.2012 06:46

Przygotowanie 25 min (+ marynow.)
Smażenie ryby ok. 10 min
Porcja ok. 320 kcal

Przepis na 4 porcji:
- 4 kawałki łososia (po 10–15 dag każdy)
- 3 pokrojone w kostkę średnie kolorowe papryki
- pokrojona w półplasterki cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki masła
- sok z cytryny
- łyżeczka suszonej szałwii
- gałązka świeżej szałwii
- sól
- pieprz
- ostra i słodka mielona papryka

Sposób wykonania:
1. Łososia polej sokiem z cytryny, oprósz suszoną szałwią, pieprzem i szczyptą soli. Rybę przykryj i odstaw do lodówki na godzinę. W płaskim rondlu roztop masło, przesmaż cebulę z czosnkiem, a następnie dodaj pokrojone kolorowe papryki. Smaż, mieszając, 5 minut. Oprósz solą, pieprzem, słodką oraz ostrą papryką. Przykryj i duś 10 minut, aż papryka zmięknie, ale zachowa jędrność.

2. Na patelni rozgrzej oliwę, usmaż łososia z obu stron na ładny, złoty kolor. Rybę razem z warzywami ułóż na półmisku, posyp świeżymi listkami szałwii. Podawaj z ryżem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)