Kurze kąski z frytkami

Przed smażeniem mięso i warzywa warto skropić w sosem sojowym. Danie nabierze wyrazistszego smaku.
/ 25.11.2010 16:10

Przygotowanie: 35 min 
Porcja: 310 kcal

Składniki na 4 porcje:
- podwójny filet z kurczaka
- mała cukinia
- po strączku czerwonej i żółtej papryki
- 20 dag groszku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sok z cytryny
- 20 dag różyczek kalafiora
- mielona słodka papryka 
- 1 kg frytek mrożonych
- majonez
- ketchup
- cukier
- olej
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w paski, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, majerankiem i papryką. Paseczki mięsa przyrumień na oleju.

2. Do mięsa dodaj cukinię pokrojoną w półplasterki, paski papryki, różyczki kalafiora oraz groszek. Dopraw roztartym czosnkiem, cukrem, solą, pieprzem, mielona papryką i majerankiem. Smaż 8–10 minut (warzywa powinny pozostać chrupkie i jędrne, ale stracić smak surowizny).

3. Frytki rozsyp na dużej blasze z piekarnika. Wstaw do nagrzanego piecyka (220 st.). Piecz zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

4. Gotowe kurze kąski z warzywami podawaj z upieczonymi frytkami. Jako dodatek serwuj ketchup i majonez.

5. Danie możesz doprawić ziołami prowansalskimi.

Kulinarne inspiracje - forum >>