Kurczak z truskawkami na ostro

Pikantno-słodkie danie z papryczką chili
/ 31.03.2011 14:31

Przygotowanie: 20 min
Marynowanie mięsa: 60 min
Porcja: 410 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 2 podwójne piersi kurczaka
- 35 dag truskawek
- duże awokado
- opakowanie fety w kostkach (20 dag)
- 2 papryczki chili
- 2 gałązki rozmarynu
- sok z całej cytryny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 10 łyżek oliwy
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Mięso opłucz i przekrój na 4 steki. Papryczki chili oczyść z nasion, posiekaj. Połowę wymieszaj z igiełkami rozmarynu, sokiem z cytryny, 2 łyżkami oliwy, szczyptą soli i pieprzu. Włóż do marynaty mięso i odstaw na 60 min do lodówki.

2 Awokado umyj, następnie obierz, wyjmij pestkę, pokrój na małe plasterki. Truskawki umyj, pokrój na połówki, wymieszaj z awokado, osączoną fetą, 3 łyżkami oliwy, octem balsamicznym oraz resztą chili. Dopraw szczyptą soli
i pieprzu.

3. Na reszcie oliwy usmaż osączone z marynaty mięso. Podawaj z sałatką truskawkową.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)