POLECAMY

Kurczak z grzybkami

Pałeczki z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przyprawami i przełożyć do woreczka do pieczenia.

Składniki

  • 6 pałek udek z kurczaka,
  • 2 cebule czerwone,
  • 1 marchewka,
  • 500 gram pieczarek,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki soku pomarańczowego,
  • 3-4 łyżki octu winnego,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • do smaku czerwona papryka słodka,
  • do mięsa sól i pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

Pałeczki z kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przyprawami i przełożyć do woreczka do pieczenia. Cebulę obrać i pokroić w ósemki, pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, marchewkę po obraniu i umyciu drobno posiekać. Wszystko przesypać do woreczka z mięsem i szczelnie zawiązać. Zrobić dwa niewielkie nakłucia w folii i piec około godziny w 200 stopniach.

Cukier rozpuścić na patelni z sosem sojowym i sokiem pomarańczowym. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z dwiema łyżkami zimnej wody i powoli wlewać do sosu. Zagotować.

Mięso i całą zawartość torebki przełożyć do płaskiego rondla i zalałam powstałym sosem. Chwilę dusić pod przykryciem, obracając mięso w sosie.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)