Kurczak z farszem serowym

Z gotowaną szynką i kaparami, smażony saute
/ 08.11.2011 06:27

Przygotowanie: 20 min
Smażenie: ok. 15 min
Porcja: ok. 410 kcal

Przepis na 4 porcje:

- 2 podwójne piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
- 10 dag miękkiej fety
- 5 dag gotowanej szynki
- malutka cebulka
- 5 suszonych pomidorów
- łyżeczka kaparów
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 5 łyżek oleju
- ostra i słodka papryka
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Mięso starannie opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Ostrym nożem zrób głęboką kieszeń. Tak przygotowane piersi kurczaka natrzyj solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz ostrą i słodką mieloną papryką.

2. Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj. Szynkę gotowaną pokrój w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, delikatnie podsmaż cebulkę z szynką. Przestudź, wymieszaj z rozgniecionym serem feta, kaparami, posiekanymi ziołami i pokrojonymi na cienkie paski suszonymi pomidorami. Dopraw sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

3. Farszem nadziej mięso, otwór zepnij wykałaczką. Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż kotlety, smaż mięso na średnim ogniu na rumiano, co jakiś czas obracając na drugą stronę. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem wymieszanym z posiekaną natką pietruszki i ewentualnie doprawionym odrobiną drobno posiekanej papryczki chili.

Kulinarne inspiracje - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)