Kurczak w parmezanie

Każdy filet przekroić wzdłuż na połowę, przyprawić solą i pieprzem, rozbić lekko młotkiem do mięsa. Wymieszać tarty parmezan z mąką, czosnkiem w proszku, ziołami i migdałami.
/ 29.01.2007 14:06

Składniki

  • 3 duże filety z kurczaka
  • 5 dkg sera parmezan

  • ½ szklanki mąki
  • 5 obranych ze skóry, drobno posiekanych migdałów
  • ½ łyżeczki proszkowanego czosnku
  • ½ łyżeczki ulubionych suszonych ziół
  • 6 łyżek sosu pomidorowego – opcjonalnie
  • 15 dkg sera mozzarella
  • 2 łyżki tartego sera parmezan
  • 1 jajko
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Każdy filet przekroić wzdłuż na połowę, przyprawić solą i pieprzem, rozbić lekko młotkiem do mięsa. Wymieszać tarty parmezan z mąką, czosnkiem w proszku, ziołami i migdałami. Jajka skłócić. Każdą porcję mięsa zanurzyć w jajku, obtoczyć w przygotowanej panierce. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kotlety na złoty kolor. Podpieczone kotlety ułożyć na blasze do pieczenia, na każdym ułożyć plaster sera mozzarella i parmezan i ewentualnie polać sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 20 minut. Podawać z makaronem.