Kurczak w leśnych grzybach - przepis

Przepis na kurczaka w borowikach, rydzach lub podgrzybkach - danie jednogarnkowe.
/ 24.10.2013 14:14

Kurczak z grzybami

Kurczak w leśnych grzybach

Składniki:

  • 1 kurczak poporcjowany (ok 1 kg)
  • 120 g leśnych grzybów
  • 50 ml białego octu winnego
  • 100 ml sosu pieczeniowego
  • 150 ml bulionu mięsnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek extra vergine

Wykonanie:

Kurczaka umyj, dopraw solą, pieprzem i lekko podsmaż na oliwie z oliwek w dużym garnku. Następnie dolej połowę bulionu i duś w nim kurczaka ok 20 min. Dodaj ocet winny i pozwól mu odparować. Potem dodaj resztę bulionu i sos pieczeniowy i duś na małym ogniu następne 20 min. Na końcu dodaj pokrojone w cienkie plastry leśne grzyby (borowiki, podgrzybki) i duś aż grzyby będą miękkie. Podawaj posypane natką pietruszki – z wybranymi dodatkami.

Źródło: Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o./bj

Zobacz także: Kurczak zapiekany w cieście - przepis

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/29.10.2013 15:13
A dla tych, którym nie chce się gotować mam 20% zniżki w serwisie Foodpanda.pl. Wystarczy zamówić za minimum 25 zł. Kod: FOR13PRC02