Kurczak w leśnych grzybach
Składniki:
- 1 kurczak poporcjowany (ok 1 kg)
- 120 g leśnych grzybów
- 50 ml białego octu winnego
- 100 ml sosu pieczeniowego
- 150 ml bulionu mięsnego
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek extra vergine
Wykonanie:
Kurczaka umyj, dopraw solą, pieprzem i lekko podsmaż na oliwie z oliwek w dużym garnku. Następnie dolej połowę bulionu i duś w nim kurczaka ok 20 min. Dodaj ocet winny i pozwól mu odparować. Potem dodaj resztę bulionu i sos pieczeniowy i duś na małym ogniu następne 20 min. Na końcu dodaj pokrojone w cienkie plastry leśne grzyby (borowiki, podgrzybki) i duś aż grzyby będą miękkie. Podawaj posypane natką pietruszki – z wybranymi dodatkami.
Źródło: Materiały prasowe Marketing & PR Solution Sp. z o.o./bj
Zobacz także: Kurczak zapiekany w cieście - przepis