Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
Porcja 260 kcal
Składniki na 4 porcje:
- opakowanie kiełków fasoli mung (15 dag)
- 1/2 pokrojonej w paski czerwonej papryki
- 1/2 pokrojonej w paski żółtej papryki
- pokrojona w piórka cebula
- szklanka różyczek kalafiora
- kawałek pokrojonego w paseczki pora
- 20 dag pokrojonej w paski piersi z kurczaka
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 łyżek oleju
- mała łyżeczka oleju sezamowego
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso oprósz pieprzem i mąką. Zrumień na 3 łyżkach oleju. Przełóż na talerz.
2. Na patelni rozgrzej pozostały olej, smaż 5 minut, cały czas mieszając, cebulę, kalafior, papryki, por.
3. Dołóż mięso, czosnek, wsyp kiełki. Smaż razem 3 minuty. Dopraw sosem sojowym, olejem sezamowym. Podawaj z ryżem.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Kurczak smażony z papryką i z kiełkami
Wiosenne danie pełne witamin i minerałów